Mijn werkzaamheden.

Nadat ik de ambachtsschool had afgemaakt (afd Electro en Instrumentmaken) eerst een tijdje gewerkt als electricien. Daarna op 17 jarige leeftijd begonnen bij de technische dienst van de PTT.

Na een 2,5 jarige opleiding aldaar gewerkt als monteur bij de grote huistelefonie en later als tekenaar op het planbureau nettenbouw.

Daarna verhuisd naar PHILIPS Drachten en gewerkt o.a. op de afdeling EBM (Electronische Bedrijfs Mechanisatie). Hier ontwierp ik besturings-systemen voor de productie machines van de scheerapparaten . Vervolgens naar PHILIPS Apeldoorn alwaar de P1000 PHILIPS mainframe computer systemen werden gemaakt en daar de opleiding tot systeemtechnicus afgerond. Dit was een soort afvalrace. Al naar gelang de prestaties op het afsluitend examen, werd je mechanisch monteur als examen 1 werd afgesloten met een cijfer <8. De volgende stap was 2 -Pereferie-technicus, daarna de 3 – Catch-control – en 4 – Batch-control technicus en tenslotte als je overal meer dan een 8 had gescoord werd je een Systeemtechnicus. Al met al duurde dat 2 jaar.

Later verhuisd naar Eindhoven en gewerkt als systeemtechnicus in het NatLab in Waalre waar de grootste mainframe systemen van PHILIPS, de P1400 destijds, in gebruik waren .

Teruggekeerd naar Fryslân en gewerkt in de office computers de  P350-P358. Deze werden opgevolgd door de P410 en P450.  Tenslotte de P4000 en P4800 mini-computersystemen. Deze laatste hadden een uitgebreide systeem-software met interuptable  multi-task en multi-priority programs. De overgang van systeemtechnicus naar system engineer betekende o.m opleidingen volgen op het gebied van software programering, ( COBOL) de systeemsoftware opleiding (het MasterControlProgram en de system utilitys). Verder ook de opleiding voor tuning en performance van de P4000 systemen. Bovendien om ook de administratieve processen binnen een organisatie te begrijpen de MBA opleiding.

In 1986 register informaticus (ri) geworden.

Helaas werd in 1992 PHILIPS Computers overgenomen door Digital. In 1993 bij een reorganisatie bij Digital Computers met de VUT gegaan. Later werd Digital overgenomen door Compaq en nog weer later deze door HP, zodat ik nu mijn pensioen ontvang van HP.